Waar wordt Hardglas naast de genoemde deuren en puien nog meer voor gebruikt

- Ruiten in bus, tram en trein.

- Geluidsschermen langs snelwegen.

- Ruiten in ovens en openhaard

- Meubelglas (tafelbladen, vitrines).

- En nog veel meer… (zie projecten)

Hardglas

Hardglas is thermisch voorgespannen glas en wordt vervaardigd door spiegel- of figuurglas, al dan niet gekleurd of voorzien van een coating, horizontaal in een oven (liggend op rollen) tot ca. 620 graden te verhitten en vervolgens zeer snel en gecontroleerd met lucht af te koelen. Hierdoor ontstaat in het glas een permanente spannings-verdeling, waardoor hardglas circa 5 maal grotere mechanische (stoot-, slag-, en buig-) belasting en temperatuurschok kan weerstaan t.a.v. ongehard glas. Het glas is dus niet harder, maar wel sterker dan ongehard glas. Mocht door één of andere oorzaak toch glasbreuk ontstaan, dan valt de ruit uiteen in ongevaarlijke kleine korrels (NEN 3568), waarvan de randen in het algemeen niet scherp zijn.

Om hardglas als zodanig te kunnen herkennen, wordt in principe op elke te harden ruit een logo aangebracht welke tijdens het hardingsproces in het glas wordt ingebrand en daarmee één geheel vormt. Hardglas is echter ook te herkennen aan de ‘spanningsvlekken’ die zichtbaar worden bij een bepaalde lichtval of als men door gepolariseerde (brille-) glazen naar het glas kijkt. Het vlekkenpatroon geeft echter over de mate van harding weinig informatie.

Het glas dient wel vóór het hardingsproces te worden gesneden en voorzien van een zekere slijpbewerking en, indien gewenst, te worden voorzien van gaten en/of sparingen daar deze bewerkingen ná het hardingsproces niet meer mogelijk zijn.

Doordat tijdens het hardingsproces het hete glas in contact komt met rollen, kan er een verandering van het aanzicht van het oppervlak ontstaan in de vorm van rol-afdrukken (in meer of mindere mate), welke zowel ‘golf-vormig’ als ook ‘puntvormig’ (‘inbrand’) kunnen zijn en in het algemeen zichtbaar zijn/worden bij spiegeling, donkere achtergrond, strijklicht, aanzicht langs het oppervlak, enz. Dit is inherent aan het productieproces en derhalve niet te vermijden.