1 2 3

Blog

Belangrijke weetjes betreft Veiligheidsglas

Geplaatst op 20-04-2021 door Arno Al

Bij het verwerken van veiligheidsglas kan men kiezen uit de soorten ‘gehard’ en ‘gelaagd’ glas. In dit blog bespreken we de vijf grote voordelen van gelaagd veiligheidsglas.

Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal 2 glasbladen met daartussen een taaie kunststoffolie. Deze folie zorgt ervoor dat het glas bij breuk bij elkaar gehouden wordt zodat geen gevaarlijke scherven ontstaan of iemand dwars door het glas heen gaat. De hoeveelheid lagen en het type gebruikte folie bepalen de functie van glas. Die functies, de grote voordelen van gelaagd veiligheidsglas, lopen uiteen van letsel werend tot inbraak en ook brandwerend. 

1. Letsel werend 
Zeker op plekken waar glas makkelijk bereikbaar is voor mensen, kan glasbreuk ernstige gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan glas in (tussen-)deuren, in schuifpuien, in ruiten die tot op de vloer of bijna tot op de vloer komen. Wie de energie van kleuters kent, weet dat het oppassen geblazen is. Maar ook in situaties waar het glas niet direct bereikbaar is kan het breken ervan tot letsel leiden, bijvoorbeeld wanneer scherpe glasscherven naar beneden kunnen vallen. Hier biedt letsel beperkend veiligheidsglas bescherming. Wanneer dit glas onverhoopt breekt ontstaan geen grote gevaarlijke scherven of openingen. De kans op ernstig letsel is daarmee uitgesloten. 

2. Doorval werend 
In situaties waar glas is toegepast als afscheiding bij een vloerrand op een verdieping of bij een niveauverschil mogen er geen grote openingen ontstaan als er iemand tegenaan knalt. Voor dergelijke situaties is er doorval werend glas. Dit is gelaagd veiligheidsglas waarin als het breekt geen grote openingen ontstaan. Het is onmogelijk om door dit glas heen te vallen. Door te variëren in de dikte en het aantal glasbladen en folies tussen de glasbladen kan doorval werend gelaagd glas in elke situatie en voor elke afmeting een veilige oplossing bieden. 

3. Inbraak werend 
Doorbraak vertragend glas is gelaagd glas bestaand uit 2 of meerdere glasbladen met daartussen taaie kunststoffolies of plaatmateriaal. Dit type glas mag bij een aanval wel breken, maar er zal geen doorgangsopening ontstaat. Door te variëren met de dikte van de glasbladen en het aantal glasbladen en folies kan doorbraak vertragend glas beveiliging bieden voor iedere gewenste situatie: van een gelegenheidsinbreker tot een goed georganiseerde langdurige inbraak met gebruik van zwaar gereedschap en slagwapens. 

Glas kan ook een onderdeel zijn van Politiekeurmerk Veilig Wonen. Met doorbraak vertragend glas voldoet u aan de politienormen. 

4. Brandwerend 
Brandwerend glas beschermt tegen rook, giftige gassen, warmtestraling en vlammen en zorgt ervoor dat mensen veilig kunnen vluchten. De toepassing hiervan is geregeld in het Bouwbesluit. De minimale eis is dat het glas zorgt voor de redding van mens en dier. Brandwerend glas is te vinden op galerijen, in trappenhuizen of bijvoorbeeld bij kort aangrenzende beglaasde erfafscheidingen. Brandbeglazing wordt vooraf uitvoerig getest en iedere geïnstalleerde constructie is voorzien van een opvraagbaar certificaat. 

5. Tot slot: NEN3569 
Het allergrootste voordeel van gelaagd veiligheidsglas is waarschijnlijk wel dat u daarmee altijd voldoet aan de NEN 3569 normering voor het voorkomen van ernstig letsel door glasbreuk. NEN 3569 is het aangewezen hulpmiddel om te voldoen aan veiligheidsnormen voor glas die wettelijk zijn vastgelegd in het Bouwbesluit 2012. Daarover leest u meer in het blog ‘De 3 belangrijkste redenen om te voldoen aan NEN 3569’. 
 

Bezoek onze showroom

Naast het kantoor in Zevenbergen, beschikken wij over een ruime showroom. Het is uiteraard mogelijk om tijdens kantooruren onze showroom op afspraak te bezoeken.

Certificeringen

Alvista is als bedrijf VCA-gecertificeerd en in het bezit van het GBO Vak-certificaat. Alle medewerkers als ook de monteurs zijn allen in het bezit van een VCA-diploma. Ook zijn wij lid van Bouwend Nederland, vakgroep Glas.

Interesse in glastoepassingen?

Vul hieronder uw bericht en e-mailadres in en u ontvangt binnen 5 werkdagen een reactie.