1 2 3

Blog

Glas in de woonkamer

Geplaatst op 30-03-2021 door Dianne van den Berg

Met glas in de woonkamer bedoelen we niet de ramen, maar de eindeloze mogelijkheden die glas biedt voor een interieur met een luxe, exclusieve en vooral lichte uitstraling. De glazen wanden en trappen kent u al van kantoren. Wat is er allemaal voor in huis?

Met glas is heel veel mogelijk in een woonhuis. En al die mogelijkheden zijn veilig te integreren en dragen bij aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van het pand: glas is duurzaam en 100% recyclebaar. Bovendien: als glas bijdraagt aan de lichtbeleving in een interieur hoeven de lampen minder vaak of lang aan. Laten we ter inspiratie beginnen met een kleine greep uit alle mogelijkheden. Wat vlakglas te bieden heeft naast woonkamerramen:

  • Glazen trappen en balustrades
  • Glazen scheidingswanden
  • Glazen binnendeuren
  • Glazen meubels en bladen
  • Beloopbare beglazing
  • (Led)verlichting in glas
  • Spiegels

Interieur elementen van glas
Het integreren van maatwerk interieur- en designglas is de laatste jaren enorm toegenomen.
Interieurglas is vooral bekend van glazen tafelbladen, gelaagde tafelbladen uitgevoerd met een gesprongen tussenpaneel (craquelé) of vitrine beglazing. Maar glas kan ook gebruikt worden voor interieurelementen als schuifdeuren en tussenwanden. Of wat te denken van glas in de vloer?
De toepassingsmogelijkheden van glas worden in wezen alleen maar beperkt door een gebrek aan bekendheid onder ontwerpers en bouwers. Hoe meer u weet van glazen tussendeuren, de glazen schuifpui naar tuin of terras of de vele andere mogelijkheden, hoe meer u in een woonproject
een bijzondere en lichte sfeer kunt scheppen. Gebruik glas om een rustgevende, luxueuze en moderne uitstraling, of juist een stemmige, klassieke uitstraling te creëren.

Materiaal en veiligheid                                                                                                                                                                                                                             Voor bijvoorbeeld een salon- of eettafel is extra helder diamantglas een mooie, stijlvolle optie. Randen en hoeken van dit glas kunnen extra glad worden afgewerkt voor extra cachet en veiligheid. Maar tafelbladen zijn ook leverbaar in satijn of mat glas. Dit glas wordt ook gebruikt voor glazenelementen in de vloer of glazen traptreden. Daarnaast bieden bijvoorbeeld ook figuurglas, draadglas en gekleurd glas verschillende mogelijkheden in de woonkamer.

Wie glas in een interieur verwerkt dient vanzelfsprekend ook naar het veiligheidsaspect te kijken. Hoewel de mogelijkheden eindeloos zijn is niet iedere glassoort ideaal voor in de woonkamer. Glazen schuifdeuren of tussendeuren worden bijvoorbeeld veelal gemaakt van gehard of gelaagd glas. Ook het gebruik van letselwerend veiligheidsglas is een optie. Het gebruikte glas kan ook bijdrage aan geluidwering en brandvertraging. 

Niet alleen de woonkamer: ook de keuken
Veel huizen hebben een open of semi-open keuken, wat de kookruimte tot een geïntegreerd onderdeel van de woonverdieping maakt. Daarom bespreken we hier ook enkele mooie opties voor glas in de keuken (die vanzelfsprekend ook heel goed in een dichte keuken zijn toe te passen).

Dat er keukenbladen van glas bestaan en dat spiegels goed ingezet kunnen worden voor de ruimtebeleving in een keuken, dat zijn redelijk bekende mogelijkheden. Minder bekend zijn glazen achterwanden van keukens.

Een glazen keuken achterwand is een originele en duurzame manier om een keuken een strakke en luxueuze uitstraling te geven. Ze worden doorgaans gemaakt van 6mm dik gehard glas en zijn verkrijgbaar in talloze kleuren, zodat ze makkelijk kunnen aansluiten bij andere interieurkeuzes. Daarnaast is een glazen achterwand bijzonder makkelijk schoon te houden vanwege het gladde, niet verkleurende oppervlak. Maar het grootste en mooist voordeel van een glazen achterwand in de keuken is de ruimtebeleving: visueel voelt een keuken met glazen achterwand veel groter vanwege de reflectie van het glas. Bij een (semi-) open keuken werkt dat effect natuurlijk door in de woonkamer.

Inspirerend advies
Hebt u vragen, ideeën, wensen wat betreft het integreren van glas in een woonkamerontwerp?
Laat u inspireren en voorlichten door uw glasspecialist. Juist omdat er zo veel mogelijkheden zijn, waarvan vele nog niet algemeen bekend, kunnen gecertificeerde vakmensen u niet alleen praktisch maar ook inspirerend advies geven op het gebied van glas in de woonkamer en keuken.

Recente berichten

Certificeringen

Alvista is als bedrijf VCA-gecertificeerd en in het bezit van het GBO Vak-certificaat. Alle medewerkers als ook de monteurs zijn allen in het bezit van een VCA-diploma. Ook zijn wij lid van Bouwend Nederland, vakgroep Glas.

Interesse in glastoepassingen?

Vul hieronder uw bericht en e-mailadres in en u ontvangt binnen 5 werkdagen een reactie.